Schaf je intern vrouwennetwerk af - en 7 andere tips voor meer diversiteit aan de top

Updated: Jun 4


Divers talent ontwikkelen kan enkel in een inclusieve bedrijfscultuur.

Een cultuur is de optelsom van het gedrag van alle werknemers. Met een ‘women only’ aanpak overtuig je vaak enkel degene die al overtuigd zijn. De grote meerderheid in je bedrijf die niet wakker ligt van het thema omdat ze weinig kennis hebben over remmende factoren, bereik je helemaal nooit. Met een ‘women only’ aanpak overtuig je vaak enkel degene die al overtuigd zijn


Wat werkt dan wel?

Er wordt ontzettend veel nonsens verkocht over dit onderwerp. Zonder enige kennis van zaken. Ik bestudeerde tal van internationale bedrijven die gender en etnische diversiteit aan de top hebben. Wat doen zij anders en wat kunnen we ervan leren? Ik dook diep in academisch onderzoek tijdens mijn opleiding met 180 studenten uit 25 landen aan INSEAD. En ik vatte alles wat ik leerde samen in een model met 5 hefbomen voor echte verandering.
Een succesvolle aanpak binnen organisaties kan enkel een inclusieve aanpak zijn

  1. Schaf je intern vrouwennetwerk af en vervang het door een groep mannen en vrouwen uit alle afdelingen die een plan voor meer inclusie ontwikkelen. Wie wil nu geen inclusieve medewerker zijn?

  2. Zet diversiteit en inclusie hoger op de agenda in je organisatie door het te koppelen aan je bedrijfsdoelstellingen en -uitdagingen.

  3. Verbreed het thema van gender naar leeftijd, religie, etnische achtergrond, seksuele geaardheid, expertise, mensen met een beperking… je zal veel sneller veel meer mensen mee krijgen in je organisatie want iedereen is wel ergens een minderheid, toch?

  4. Benader diversiteit en inclusie als een evolutie in je cultuur. Je kan altijd een volgende stap nemen, al is het nooit perfect, blijf in beweging.Leg uit waarom een inclusieve cultuur en meer diversiteit aan de top voordelen heeft voor alle talenten in je organisatie, leidt tot betere financiële resultaten, meer relevante innovatie, een betere reputatie en vooral de juiste connectie met je commerciële (diverse) doelgroep.

  5. Maak een inclusiescan. Weet je hoe divers je organisatie is, niet alleen het volledige team maar ook per afdeling, niveau, rol?

  6. Benoem ook de remmen en versnellingen in jouw organisatie. Kijk naar de instroom van talent en je recruteringsproces, je werkcultuur die tweeverdieners ondersteunt, de manier waarop mensen doorstromen. Vraag je af of er verschillen zijn in de benadering van diverse groepen? Aanvaard dat iedereen, ook jij en ik, blinde vlekken heeft.

  7. Werk concrete acties uit met doelstellingen, haal je targets en communiceer ze!  Niemand heeft wat aan een goedbedoeld plan in een lade.

  8. Werk actief aan niet-stereotype beeldvorming in je interne en externe communicatie. Toon mensen in duo-carrières (het nieuwe normaal), zorg voor diversiteit op het podium bij je events, zorg dat je marketingcampagnes past bij de tijdsgeest.


Als je echt werk wil maken van een inclusieve bedrijfscultuur, help ik je graag op weg met keynotes, workshops en strategy journeys.


Elke Jeurissen, Founder Fierce Ladies

www.elkejeurissen.com


Fierce Ladies

Accelerating the full potential of all women in the workplace.

Quick links

Contact 

elke@fierce-ladies.com

+32 476 505 454

© 2020 Fierce Ladies | Pictures by Nadia El Makhfi & Inge Wachtelaer |  

General Terms & Conditions  |   Privacy Policy  |   Cookies  Policy  |   Website  Policy