top of page

Elke's negen tips voor thuiswerk


Als je vaak thuis werkt, ontdek je al snel wat werkt en wat niet voor jou. Nu we allemaal moeten thuis werken, en bovendien onze kinderen ook thuis zijn, deel ik graag wat ik leerde de voorbije 20 jaar.


TIP 1 - Volg je bioritme. Ik ben een #ochtendmens en schreef dit artikel vanochtend om 7u30. Om 16u zou me dat drie keer zoveel tijd kosten. Heb je een partner? Hopelijk heeft die een ander bioritme als je kinderen in huis hebt en kan je elk op een ander moment tijd voor hen maken.


TIP 2 - Zoek een vaste plek in huis, zet er een bos tulpen, leg aan huisgenoten uit dat dit jouw werkplek is. Leg hen je werkuren uit. Communiceer veel met elkaar. En zorg dat je genoeg #koffie in huis hebt. Ik probeer na 3 koppen over te schakelen op thee. Dat lukt niet altijd. Ik heb wel steeds een grote kan water op mijn tafel staan. Je drinkt zo automatisch meer.


TIP 3 - Plan elke dag een #wandeling van 30 min. Doe telefoontjes rechtopstaand. Ik combineer vaak beide en bel terwijl ik wandel. Zo krijg je meteen je portie zuurstof en vitamine D, nodig om je immuunsysteem te boosten.TIP 4 - Zet een timer op taken die je alleen uitvoert. Dat helpt je #focussen. Bijvoorbeeld ‘tegen 11u wil ik een eerste versie van mijn verslag klaar hebben’. Zet een wekker, dat helpt echt.


TIP 5 - Zet alle #notificaties op je gsm af (news updates, sociale media, ...) en spreek af met collega’s welke technologie jullie eerste communicatiekanaal is. In Whatsapp kan je privé-groepen 8 of 24u op ‘stil’ zetten. Zet je camera aan bij online meetings voor meer connectie, wij zijn sociale beesten. Check wel even wat op je achtergrond in beeld is.


TIP 6 - Pas je #werkuren aan het ritme van je kinderen aan. Kleine kinderen gaan vroeg slapen en doen middagdutjes. Dan kan jij werken. Pubers slapen tot de middag dus kan je van 7u-12u heel efficiënt werken. Hen aan het schoolwerk krijgen wordt een uitdaging denk ik :). Probeer afspraken te maken en laat het wat los. Je ergeren aan elkaar af en toe is normaal.


TIP 7 - In tijden van Corona blijft iedereen best thuis. Toon begrip voor collega’s met kinderen. Probeer in je team samen de beste #tijdstippen voor online meetings te bepalen, ook in functie van het gezin. Praat erover en doe niet alsof ze er niet zijn.


TIP 8 - Zorg voor iets #lekkers in de koekenkast. Lekkere koffie met een lekker koekje, dat helpt ook om goed thuis te werken. Een stuk fruit per dag is ook haalbaar, echt. Maak van die snack-momenten ook echte pauzes.


TIP 9 - Neem elke dag minstens 15 min. #me-time. Doe iets dat jou energie geeft. Zingen, dansen, lachen, lezen .... of gewoon lekker niks doen.


Voila, zo doe ik het in praktijk, thuis werken. Lees nog meer tips die als reactie binnen kwamen op dit artikel hier.

Zorg goed voor jezelf en elkaar.

Warme groet,


Inclusive Leadership Expert, Founder Fierce Ladies


 

P.S.1 Wil je ook groeien en je volle potentieel ontwikkelen samen met andere inspirerende vrouwen? Word hier lid van de Fierce Ladies. Ontdek hier onze agenda voor de komende weken. Groeisessies, Academy, Behind the Scenes events en een wekelijkse online Members Meet Up op donderdag tijdens je lunchbreak.


P.S.2 Deze week mogen we Prof. Virologie Anne-Mieke Vandamme alles vragen over virussen en vaccins. Zij volgt alle evoluties rond Corona van dichtbij sinds het begin van dit jaar en vertegenwoordigt België bij de World Health Organisation. Haar TOPTIP voor thuiswerk? Als je een #avondmens bent, zet dan een wekker om te stoppen met werken. En slaap niet uit, want dan schuift je bioritme op en geraak je 's avonds niet in bed. Je creëert dan een soort jetlag.4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page